Οινοποιεία της εβδομάδας 22-28/01/2018 : ΓΑΙΑ & Όψιμος

Αποχαιρετάμε το Γενάρη με δύο οινοποιεία με εντελώς διαφορετικές διαδρομές στην οινική ιστορία της Νεμέας!

Η ΓΑΙΑ Οινοποιητική ιδρύθηκε το 1994 από τους Γιάννη Παρασκευόπουλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ., Διδάκτορα Οινολογίας του Πανεπιστημίου Bordeaux II) και Λέων Καράτσαλο (Γεωπόνο Α.Π.Θ.). Από την αρχή δείχνουν τη διάθεσή τους να αλλάξουν τα δεδομένα στον οινικό χάρτη της χώρας. Έτσι, το 1996 αποκτούν ιδιόκτητο αμπελώνα 70 στρεμμάτων στο άγνωστο τότε Κούτσι, στα ορεινά της Νεμέας και το 1997 ιδρύουν το οινοποιείο τους. Παράλληλα οινοποιούν και το Ασύρτικο στη Σαντορίνη αναγνωρίζοντας από πολύ νωρίς στις δύο ποικιλίες δύο πυλώνες για το Ελληνικό κρασί. Το 1999 εμφιαλώνουν για πρώτη φορά το “Κτήμα Γαίας” και από τότε το Αγιωργίτικο άλλαξε πορεία γα πάντα!

Η οικογένεια Όψιμου αποτελεί άλλη μια ιστορία επιτυχίας από τη νέα γενιά ντόπιων αμπελουργών, που όλο και πιο συχνά βλέπουμε στη Νεμέα τα τελευταία χρόνια. Στα όρια της ζώνης προς την ενδοχώρα, στους πρόποδες του βουνού Φαρμακάς, ξεκινούν δειλά τις πρώτες προσπάθειες οργανωμένης οινοποίησης το 2003 από τους ιδιόκτητους αμπελώνες βιολογικής γεωργίας. Γρήγορα αρχίζουν να κερδίζουν μερίδιο στην τοπική αγορά κρασιού και το 2012 αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Ο Παναγιώτης, νεώτερος γιός της οικογένειας με σπουδές στα οικονομικά, με τη στήριξη των υπολοίπων προχωρά στην ίδρυση ενός σύγχρονου επισκέψιμου οινοποιείου και 2 χρόνια μετά κυκλοφορεί στην αγορά τα πρώτα εμφιαλωμένα κρασιά του κτήματος!

Θα δοκιμάσουμε συνολικά 8 ετικέτες, και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέσα από πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις την πολυπλοκότητα του Αγιωργίτικου αλλά και τη σημασία της πρώτης ύλης στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας!

Οι γευσιγνωσίες γίνονται στον Πολυχώρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, στην οδό Δερβενακίων 30 στο κέντρο της Νεμέας. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Σάββατο 10.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00 & Κυριακή 10.00 - 17.00 Τηλ. 2746 022487