Οινοποιεία της εβδομάδας 19-25/03/2018 : ΑΟΣ και Κτήμα Παπαιωάννου

Κλείνοντας τον πρώτο κύκλο με τα οινοποιεία της εβδομάδας, παρουσιάζουμε 2 οινοποιεία που άλλαξαν για πάντα την ιστορία της Νεμέας. Ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός και το Κτήμα Παπαϊωάννου.

Τον Μάιο του 1937, 70 αμπελουργοί της Νεμέας ιδρύουν τον τοπικό Συνεταιρισμό και γράφουν ιστορία στα οινικά δρώμενα της Νεμέας. Το 1959 έρχεται η πρώτη πειραματική οινοποίηση, οι συνέταιροι αυξάνονται διαρκώς και ο ΑΟΣ Νεμέας γίνεται σύντομα ο πιο ισχυρός πυλώνας ανάπτυξης της περιοχής. Σήμερα, με 80 χρόνια ιστορίας στην πλάτη του, αποτελεί το μεγαλύτερο οινοποιείο της ζώνης και ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία της χώρας με πάνω από 1.000 μέλη και δυναμικότητα παραγωγής πάνω από 10.000 τόνους κρασί ετησίως!

Ο Θανάσης Παπαϊωάννου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ο Πατριάρχης του Αγιωργίτικου. Ο λόγος είναι απλός: Υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε σοβαρά με την ποιότητα της πρώτη ύλης ήδη από τη δεκαετία του 1960, καλλιέργησε την ποικιλία οργανωμένα καταγράφοντας για πρώτη φορά τα αποτελέσματα των καλλιεργητικών του τεχνικών, οινοποίησε διαφορετικά ανάλογα με την περιοχή και έβαλε την έννοια του Terroir στην παραγωγή κρασιών ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Αποτελεί μέχρι σήμερα αναπόσπαστο μέρος της οινικής ιστορίας της Νεμέας και με συνεχιστή το γιό του Γιώργο, συνεχίζουν να δίνουν εξαιρετικά δείγματα γραφής δημιουργώντας μοναδικά κρασιά υψηλής ποιότητας!

Θα δοκιμάσουμε συνολικά 7 κρασιά από τα δύο οινοποιεία μεταξύ των οποίων ιστορικές ετικέτες όπως η ΝΕΜΕΑ “Κτήμα Παπαϊωάννου” και η ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ του Συνεταιρισμού.