Το 1896 η Ελλάδα αναζωπυρώνει την Ολυμπιακή φλόγα με τη φιλοξενία των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν επίσης η χρονιά που η οικογένεια Γιαννίκου φυτευτεί τα πρώτα αμπέλια τους στο πλούσιο χώμα των αρχαίων Μυκηνών, την γενέτειρα της ελληνικής αμπελουργίας σχεδόν πριν από 4.000 χρόνια. Οι προηγούμενες γενιές της οικογένειας αυτής καλλιέργησαν  στοργικά και σχολαστικά αμπέλια στο κτήμα που κυριαρχείται από τα ερείπια του παλατιού του Τρωικού πολεμιστή, βασιλιά Αγαμέμνονα.

Στη δεκαετία του 1940 οι καταστροφές των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο ελληνικός  εμφύλιος πόλεμος και η Ευρωπαϊκή επιδημία της ασθένειας φυλλοξήρας των αμπελιών  οδήγησε σε εκτεταμένη φτώχεια και πείνα την  Ελλάδα. Αυτό οδήγησε τον Νικόλαο Γιαννίκο, μοναχοπαίδι, να εγκαταλείψει την οικογενειακή περιουσία και μεταναστεύσει στην Κοιλάδα Νάπα στην Καλιφόρνια. Όμως η νοσταλγία για την πατρίδα, και συνάμα  υποκινούμενος  και εμπνευσμένος από τους τεράστιες αμπελώνες της περιοχής, ο Νικόλαος τελικά επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1970 για να επαναφυτεύσει τα αμπέλια των προγόνων του. Έχοντας τον γιο του Μιχάλη στο  πλευρό  του,  φυτεύονται τα αμπέλια και επαναλειτουργεί το παραδοσιακό οινοποιείο και το οικογενειακό παραδοσιακό σπίτι ανασκευάζεται. Το κτήμα Γιαννίκος αναγεννήθηκε.

Το 1996, ακριβώς εκατό χρόνια μετά την ίδρυση του κτήματος, μια καταστροφική πυρκαγιά έκαψε το οινοποιείο και το σπίτι ολοσχερώς.

Απτόητος και αήττητος, όμως ο Μιχάλης αποφάσισε να χτίσει ένα μεγαλύτερο και καλύτερο οινοποιείο στην παλιά θεμέλια, αλλά η νέα νομοθεσία του απαγορεύει να  κτίσει σε μια περιοχή πλησίον αρχαιολογικού χώρου.  Έτσι, τα κτίρια ανοικοδομήθηκαν στις πλαγιές της αρχαίας Κορίνθου και περισσότερα αμπέλια φυτεύτηκαν. Καθοδηγούμενος από τον νεανικό ενθουσιασμό και την κληρονομιά των προγόνων του, ο Μιχάλης δημιούργησε μια  ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση που σαν φοίνικας αναγεννάται από τις στάχτες των  προκατόχων του.

Διατηρώντας την αρχαιότερη  ποικιλία  σταφυλιών Ροδίτη από τις Μυκήνες, το μοναδικό αυτόχθονες Αγιωργίτικο αποκλειστικά από  την Νεμέα και την πρόσφατα αναγεννημένη  Μαλαγουζιά, ο Μιχάλης φυτεύει και  νέες διεθνείς ποικιλίες, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και το Viognier, επιλέγοντας τους  καλύτερους κλώνους απευθείας από πρώτης ποιότητας γαλλικά φυτώρια, με σκοπό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ακολουθούν αυστηρά τους κανόνες της βιολογικής παραγωγής. Σήμερα, όλα τα κρασιά του είναι βιολογικά πιστοποιημένα και ελέγχονται από την ΔΗΩ, τον οργανισμό για τον έλεγχο και την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι τα σταφύλια συλλέγονται  με το χέρι όπως και τα αμπέλια κλαδεύονται με το χέρι, το νέο οινοποιείο εναρμονίζει την παράδοση με την τεχνολογία. Το μινιμαλιστικό κελάρι είναι επενδυμένο με δρύινα γαλλικά βαρέλια που φυλάσσονται σε αυστηρά ελεγχόμενη θερμοκρασία ιδανική για τη διαδικασία της  γήρανσης. Τα φρέσκια κρασιά αποθηκεύονται σε σύγχρονες δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και η εμφιάλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις. Οι συμβουλές των εμπειρογνωμόνων, της οινολόγου και του Γάλλου συζύγου της, δοκιμαστή κρασιών του Μπορντό, είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Το 2009 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγές των  κρασιών Γιαννίκος, και το 2012, χρυσά και ασημένια βραβεία ελήφθησαν από την INTERNATIONALER BIOWEINPREIS, CELESTION και MUNDUS VINI BIOFACH, στη Γερμανία. Η επιτυχία συνεχίστηκε το 2014 όταν ο Μιχάλης έλαβε και για τα  επτά κρασιά, μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό οίνου AWC VIENNA στην Αυστρία. Κατά το έτος 2015 ο Μιχάλης παρουσίασε τα κρασιά του στο Millesime Bio στο Montpellier της Γαλλίας όπου πήρε ένα χρυσό μετάλλιο για τον  Ροδίτη και ένα αργυρό μετάλλιο για το Αγιωργίτικο Ροζέ. Αργότερα στο ίδιο έτος του απονεμήθηκαν εννέα μετάλλια για όλα τα κρασιά και ένα αστέρι για το οινοποιείο, στον διαγωνισμό οίνου AWC VIENNA στην Αυστρία. Επίσης, κατά το έτος 2016 ασημένια μετάλλια για τον Ροδίτη και το Cabernet Sauvignon του απονεμήθηκαν στη Millesime Bio στο Μονπελιέ της Γαλλίας και το πρώτο χρυσό από το AWC VIENNA.

Εστιάζοντας μόνο σε μονοποικιλιακά  κρασιά, ο Μιχάλης είναι σε θέση να αναδείξει το μεγαλείο των αυτόχθονων ελληνικών ποικιλιών και τα πολλά βραβεία που έλαβε είναι η απόδειξη της υψηλής ποιότητας των κρασιών που παράγει. Το Οινοποιείο Γιαννίκος εξάγει τώρα στην Ελβετία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ακόμα και σήμερα, μπορεί κανείς να δει τον παππού Ν. Γιαννίκο να  φροντίζει με περισσή αγάπη τα ηλιόλουστα  αμπέλια  με το γιο του Μιχάλη και τον συνονόματο εγγονό του, νεαρό  Νικόλαο, στη γη όπου περπάτησαν οι ήρωες των ομηρικών επών και όπου  παράγονται  εκλεκτά κρασιά εμπνευσμένα από τους  ελληνικούς θεούς.

Η οδύσσεια συνεχίζεται με σχέδια για φύτευση νέων αμπελώνων.

Σας ευχαριστούμε που διαβάσατε την ιστορία μας,

Μιχάλης Γιαννίκος

Αγιωργίτικο
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Μαλαγουζιά
Merlot
Ροδίτης
Viognier
Ανοικτό - με ραντεβού
Γευσιγνωσίες
Περιηγήσεις - με ραντεβού
Giannikos Winery, Giannikos Winery, Giannikos Winery, Giannikos Winery, Giannikos Winery, Giannikos Winery